El castell

Mapa de l'excursió: El castell
© Vicenç Sastre

Itinerari autoguiat
Duració aproximada: 1 hora
Dificultat: *ooo
Distància del recorregut: 1,5 km

Des del moll principal iniciam la ruta pel camí que duu a sa Platgeta. Passats devers 50 metres, ens hem de desviar cap a l’esquerra, per una àmplia pista que ens conduirà sense pèrdua al castell.

El primer punt d’interès el trobarem a la dreta del camí: és la cova des Teatre o de sa Cantina, que usaren els presoners francesos per fer-hi representacions teatrals. Recordau que no es pot sortir dels camins i que les visites de les coves no són permeses.

Durant la pujada podrem veure la lletrera arbustiva i la ginesta borda, com també alguns endemismes balears com l’estepa joana i el llampúdol bord. Així mateix, trobarem alguna sargantana, espècie emblemàtica del parc, i alguna au marina com la gavina o la gavina corsa.

Just abans d'arribar el castell veurem, a mà dreta, el tancat del cementeri on va ser enterrat l'aviador Johannes Böckle, que va morir en estavellar-se el seu avió prop del far de l’Enciola l’1 d’abril de 1944. El 1982, les seves despulles foren traslladades al cementeri de Yuste. L’abril de 2003 també s’hi dipositaren les cendres de Francisca Sunyer, filla de l’amo en Damià Sunyer, antic arrendatari de l’illa, i l’any següent hi foren duites les cendres de Sebastià Feliu i de Maria Lluïsa Truyols, darrers senyors de Cabrera. L’entrada no hi és permesa.

El port, vist des de la porta de l'entrada del castell. © Arxiu Grup Serra.
El port, vist des de la porta de l'entrada del castell. © Arxiu Grup Serra.
El Castell de Cabrera. © Arxiu Grup Serra.
El Castell de Cabrera.
© Arxiu Grup Serra.

El castell està situat a 72 m sobre el nivell de la mar i és l’edificació més antiga que es conserva. Al final del segle XIV s'hi degué bastir una torre per defensar l'illa d’atacs pirates i corsaris. Al llarg del segle XVI s'hi feren obres de restauració i reconstrucció a causa dels continus atacs que patí l'illa. Quan Cabrera es convertí en presidi de soldats napoleònics, el castell es va habilitar com a hospital de campanya. Són d'aquella època les inscripcions gravades al mur. El 1949 va ser declarat Bé d’Interès Cultural.