El fons marí al port de Cabrera

Mapa de l'excursió: El fons marí al port de Cabrera
© Vicenç Sastre

Aquesta excursió es pot fer amb guia i sense.
Itinerari autoguiat. Només es pot fer els mesos estivals, a una hora determinada del matí i amb grups reduïts, per motius de seguretat i del material de què el servei disposa.
Duració aproximada: 1,5 hores

És imprescindible saber nedar i tenir algunes nocions de bussejar amb màscara i tub. Els infants sempre han d’anar acompanyats d’un adult.

Abans de començar l’excursió, hem d’anar al punt de trobada, situat a la zona de sa Platgeta, devora Cas Pagès, on els guies ens oferiran una petita introducció del món marí de la Mediterrània i del Parc nacional de Cabrera, faran els grups i repartiran el material necessari.

En aquesta immersió, podrem conèixer els tres tipus d’ambients característics de Cabrera: els fons d’arena, els fons de posidònia i els fons de roca, amb els peixos, esponges i algues corresponents a cada un. És probable que vegem tutes, oblades, fadrins i donzelles; esponges i estrelles de mar; algues —com la Padina pavonica i l’Acetabularia acetabulum, que conviuen amb algues invasores, com ara la Caulerpa racemosa— i, fins i tot, algun pop, qualque sípia o un petit pedaç.

Dofí. © Arxiu Manolo García/Arxiu Parc nacional de Cabrera.
Dofí. © Arxiu Manolo García/Arxiu Parc nacional de Cabrera.
Tortuga. © Arxiu Grup Serra.
Tortuga.
© Arxiu Grup Serra.
Itinerari marí autoguiat

Sortint de sa Platgeta i cap a l’esquerra, mirant a la mar, unes boies indiquen on estan submergits els sis panells explicatius, amb dibuixos i una petita explicació dels diversos tipus d’ambients que trobarem. El primer proposa un petit recorregut submarí i fa una sèrie de recomanacions, com ara no espantar els animals, no donar-los de menjar ni tocar-los; no posar-nos damunt les roques submergides properes a la vorera del recorregut, perquè això fa malbé les petites poblacions d’éssers vius que hi viuen damunt; i no agafar copinyes ni restes d’altres éssers vius, ja que l’erosió de molts d’aquests elements crearà una part important de l’arena. El segon itinerari ens explicarà les característiques dels fons d'arena; amb el tercer coneixerem les praderies de posidònia; amb el quart la superfície rocosa i amb el cinquè les zones ombrívoles, mentre que el sisè ens endinsarà en aigües obertes.