Els tresors naturals

El fet que la protecció afecti la mar i la terra de l'arxipèlag de Cabrera atorga al parc nacional unes característiques especials, a més d'una rica diversitat. Entre els endemismes de l'arxipèlag trobam la raspeta (Rubia angustifolia ssp. caespitosa) i devers deu subespècies de la sargantana balear (Podarcis lilfordi), a més de nombrosos coleòpters, aràcnids i gasteròpodes terrestres, com també alguns crustacis que habiten les cavitats subterrànies (com ara el Psammogammarus burri). El únics mamífers autòctons que hi ha actualment al parc són les cinc espècies documentades de ratapinyades.

Palmereta de mar. © Abraham Calero.
Palmereta de mar.
© Abraham Calero.
Anfós llis. © Oceana/Carlos Suárez
Anfós llis.
© Oceana/Carlos Suárez

Per la seva importància i ubicació, Cabrera ha estat inclosa en una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). A l'arxipèlag hi ha espècies endèmiques, com ara el busqueret de coa llarga (Sylvia balearica); altres de migratòries que usen l'arxipèlag com a lloc de repòs; rapinyaires com el falcó marí (Falco eleonorae), el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i l'àguila peixatera (Pandions haliaetus); i aus marines nidificants, com ara la noneta (Hydrobates pelagicus), la baldritja (Puffinus yelkouan mauretanicus), el virot gros (Calonectris diomedea), el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) i la gavina corsa (Larus audoinii).

Corb marí. © Abraham Calero.
Corb marí.
© Abraham Calero.

La vegetació del parc és formada per espècies típicament mediterrànies, entre les quals hi ha un nombre destacable d'endemismes. L'anell litoral és constituït per petites mates capaces de suportar els aerosols d'aigua marina. Aquí es troben els coixinets espinosos i les saladines. La garriga, amb ullastres, mates, savines i llampúdols bords, domina bona part de la terra ferma. Damunt els substrats blans hi creixen el romaní, el xiprell i l'estepa negra. Entre orquídies, savines i bolets no és difícil observar espècies d'aus terrestres com el xorrec i el busqueret de cap negre.

L'arxipèlag de Cabrera ha esdevingut una de les reserves marines més importants de la Mediterrània. A les seves cristal·lines aigües, entre fons rocosos, coves, fons arenosos i les amenaçades praderies de posidònia, hi habita una gran quantitat d'espècies: anfosos, escorballs, espets, nacres, dofins, cigales, estrelles d'un intens color vermell, etc. També les tortugues de mar hi són freqüents.

Pop. © Oceana/Carlos Suárez.
Pop.
© Oceana/Carlos Suárez.
Vespa de mar. © Abraham Calero.
Vespa de mar.
© Abraham Calero.