Itinerari autoguiat.
Duració aproximada: 1,5 hores
Dificultat:
Distància del recorregut: 3 km
Aquesta visita està subjecta a l’horari del museu, que varia segons estació de l’any.
Sortint del port, hem de seguir la pista que voreja la badia principal i que mena a sa Platgeta. Una vegada allà, seguirem l’ample camí de l’esquerra que voreja els antics sementers. A la dreta trobarem un camí que s’enfila dins el pinar i ens mena, després d’una breu pujada, al monument als presoners francesos. És un obelisc erigit el 1847 que recorda el captiveri que patiren els soldats francesos entre 1809 i 1814. Es calcula que arribaren a passar per Cabrera més de 9.000 soldats i oficials de l’exèrcit napoleònic i que només n'hi hagué prop de 3.600 que tornaren a les seves llars. Visqueren en coves i barraques, en condicions precàries, i l’aliment hi arribava molt irregularment amb vaixells.
Tornant al camí principal, just devora l’edifici del celler trobam unes petites terrasses que formen el jardí botànic. S'hi pot veure la vegetació més singular i característica del parc nacional, com ara l’alfals marí, els ugons, la didalera i la rogeta.
Contigu al jardí, hi ha l'antic celler construït a final del segle xix. Actualment, acull el museu històric i etnogràfic, on es pot veure una mostra de la fauna, la flora i el medi marí de Cabrera, la reproducció de la necròpolis bizantina del pla de ses Figueres, textos, il·lustracions i fotografies antigues i diferents ormejos de pesca, com també una representació de les restes arqueològiques trobades
Des del museu es pot veure can Feliu, una casa d’un aiguavés construïda a final de segle XIX, que formava part del conjunt agrícola de l’illa, juntament amb el celler i els sementers de la zona. Ben davant hi ha un hort, per al qual s’aprofitava una mina d’aigua dolça.